Met het lekkere weer zit ik steeds meer buiten in de tuin. Terwijl ik geniet van het zonnetje zie ik tot mijn teleurstelling dat het buitenschilderwerk van mijn huis wel toe is aan een opknapbeurt. Een handige kennis van mij is buitenschilder en ik wilde hem om een gunst vragen. Het is met dat Nederlandse weer alleen wel erg lastig om het juiste moment te kiezen om een buitenschilder in te huren.
Te nat
Dat midden in een regenbui gaan schilderen geen zin heeft, weet iedereen. Het is dan ook niet aan te raden om een buitenschilder in te schakelen wanneer je uit de weersvoorspellingen kunt begrijpen dat het een week lang zal gaan regenen.
Helaas zijn weervoorspellingen niet altijd volledig juist. Het kan natuurlijk gebeuren dat de buitenschilder klaar is met schilderen en wanneer hij is vertrokken, er ineens een regenbui over het verse schilderwerk heen stroomt. De regen zal voor allemaal kringen en kratertjes zorgen in het schilderwerk. De beste oplossing hiervoor is het laten opdrogen van de regen en het schilderwerk zelf, om dit vervolgens te schuren en een nieuwe laag aan te brengen. Is het wisselvallig weer of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Een gouden tip van de buitenschilder is om dan sneldrogende verf te gebruiken.
Ook wanneer het niet regent kan het “te nat” zijn voor de buitenschilder. Dit ligt dan aan de luchtvochtigheid. Op verfverpakkingen staat vaak de relatieve vochtigheid (‘rv’) aangegeven. Er kan bijvoorbeeld een rv worden gegeven van 70%. Komt de rv hierboven niet door regen maar bijvoorbeeld door mist, dan kan de verf slechter hechten en heeft het verven geen zin.
Te warm
Aan de andere kant kan het ook te warm of te zonnig zijn. Niet voor de buitenschilder zelf, maar voor de kwaliteit van het verfwerk. Verven in de warme, volle zon droogt de verf te snel waardoor bepaalde stoffen sneller verdampen. Dit heeft tot gevolg dat er blaasjes in het verfwerk ontstaan.
Het perfecte weer voor de buitenschilder
De perfecte temperaturen voor de buitenschilder om optimaal werk te leveren, zijn temperaturen van 18 tot 20 graden. Dit betekent natuurlijk niet dat er buiten die temperaturen niet geschilderd kan worden, maar die temperaturen zijn ideaal. Bij koudere temperaturen geldt een langere droogtijd voor het schilderwerk en bij warmere temperaturen bestaat de kans op blaasjes in het verfwerk.
Denk jij na over het inschakelen van een buitenschilder? Dan raad ik jou bij deze aan om, net zoals ik, even de zomer af te wachten. De kans op regen mag dan wel lager zijn, maar blijkbaar zijn hogere temperaturen dan 20 graden ook funest voor de kwaliteit van het schilderwerk. Droge periodes in maanden als september en mei lijken ideaal te zijn voor de buitenschilder.